Info : 10 Perkara Menarik Tentang Bayi Baru Lahir

3:35 PMMe dapat info ni dari email.. Terasa cam nak share sebab sangat teruja bila baca. :)


* Bayi mengenali ibu terlebih dahulu sebelum ayah. Bayi mengenali suara ibu dari dalam rahim dan dapat mengenali suara dan bau ibu sebaik lahir.

* Bayi boleh melindungi diri sendiri daripada tercekik. Dikenali sebagai “protective reflex”, lidah bayi secara automatic akan menolak keluar objek asing untuk mengelakkan bayi dari tercekik.

* Warna asal mata kebanyakan bayi yang baru lahir adalah biru dan warna ini akan berubah kemudian selepas beberapa minit lahir.

* Bayi mengenali bau susu ibu. Anda mungkin menyedari bahawa sebaik anda mendekati bayi anda, dia akan meragam dan banyak kerenah. Ini kerana bayi anda mengenali bau susu dan dia tahu makanannya sudah sampai.

*Bayi mula tersenyum pada usia 6-12 minggu.

* Bayi menangis tidak mengalirkan air mata sehinga berusia 3-12 minggu.

* Bayi dilahirkan mempunyai 300 tulang tetapi tulang-tulang ini akan bercantum kemudiannya membentuk 206 tulang sahaja seperti mana jumlah tulang orang dewasa.

* Bayi dilahirkan tanpa tempurung lutut.

* Bayi dilahirkan dengan keupayaan untuk berenang dan menahan nafas tetapi kelebihan ini akan hilang sepanjang tumbesarannya.

* Di dalam 1 kajian, saintis di Norway membuat 1 penemuan mengejutkan apabila bayi yang baru dilahirkan dan diletak di atas perut ibunya, merangkak perlahan-lahan menuju ke payudara ibunya dan menyusu tanpa sebarang bantuan dari ibu.


Excitedkan bila baca? Hehehe. Tak sabar nak tunggu baby lahir. Tapi yang part last tu,, betul ke baby baru lahir merangkak?


You Might Also Like

2 $type={blogger}

  1. masyaAllah...sonok yer baca artikel neh moon...terasa nak baca lagi dan baca lagi...yup yg artikel last tuh di norway diorg wat kajian kan..ternyata Allah maha besar...besar betul ujian ibu ye moon...semoga kita sama2 hadapi yer dgn baik...aminnn :D

    p/s TQ moon kongsikan artikel neh...so great! mohon share ye. :)

    ReplyDelete
  2. Ya Allah..besarnye ganjaran mnjadi seorg ibu..tak sabar nk prgnant cm awk..skrg dh brp bulan?

    ReplyDelete

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images